GiS wydał ostrzeżenie. Produkt wycofany ze sklepów
Co musisz wiedzieć?
- Nie jedz produktu! Ostrzeżenie dotyczy tatara wołowego 200 g, partia 8525281202, produkcji Sokołów S.A
- W próbkach wykryto bakterię E. coli STEC, mogącą powodować poważne zatrucia pokarmowe
- Produkt został wycofany ze sklepów - można go zwrócić lub zutylizować
- W razie objawów (gorączka, bóle brzucha, biegunka z krwią) natychmiast skontaktuj się z lekarzem
Ryzyko zatrucia pokarmowego
Niebezpieczne bakterie wykryto w tatarze wołowym 200 g, partia 8525281202, pochodzącym z zakładu w Tarnowie. Jak podkreśla GIS, szczep E. coli STEC może powodować ciężkie zatrucia pokarmowe, w tym biegunkę z krwią i zespół hemolityczno-mocznicowy prowadzący do niewydolności nerek.
Producent po otrzymaniu informacji rozpoczął współpracę z inspektorami sanitarnymi i proces wycofywania produktu ze sprzedaży. Na razie ostrzeżenie dotyczy wyłącznie tej jednej partii.
- „Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego”
- poinformowała Państwowa Inspekcja Sanitarna.
GIS apeluje, by nie spożywać produktu z numerem partii 8525281202 i zwrócić go do sklepu lub zutylizować. W przypadku wystąpienia objawów takich jak gorączka, bóle brzucha czy biegunka, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
- Komunikat dla mieszkańców woj. świętokrzyskiego
- Spacer po plaży zakończył się zaskakującym odkryciem. Wojsko wydało komunikat
- Komunikat ZUS dla emerytów
- Polska będzie spłacać ukraińskie odsetki do 2068 roku? Poseł Płaczek ujawnia odpowiedź z MF
- Wyłączenia prądu na Śląsku. Ważny komunikat
Kontrole trwają
Specjaliści przypominają, że bakterie E. coli mogą znajdować się w surowym mięsie, dlatego należy unikać spożywania produktów niepoddanych obróbce cieplnej, dokładnie myć ręce i nie używać tych samych naczyń do surowych i gotowych potraw. Na ten moment inne produkty Sokołowa są bezpieczne, ale kontrole nadal trwają. GIS zachęca konsumentów do śledzenia komunikatów na swojej stronie internetowej.
Czym jest GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny jest jednostką, która zajmuje się kierowaniem oraz nadzorowaniem działań, które mają na celu dobro i zdrowie publiczne Polaków. Najczęściej informuje o produktach, które mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów. Warto na bieżąco obserwować ostrzeżenia od GIS, by uniknąć ryzyka problemów zdrowotnych.




