"Zjadają wszystko". Inwazja nieproszonych gości

Co musisz wiedzieć:
- Mole spożywcze są bardzo łakome, zżerają wszystko - poza produktami zbożowymi także zioła, herbatę, bakalie i orzechy
- W ponad 90 proc. pomieszczeń kuchennych czy spiżarni mole spożywcze są nieproszonymi gośćmi, zostały przyniesione wraz z produktami spożywczymi ze sklepu.
- O zwyczajach tych uciążliwych owadów opowiadał entomolog prof. Stanisław Ignatowicz.
Prof. Stanisław Ignatowicz został zapytany przez PAP, skąd się biorą w naszych kuchniach i spiżarniach mole spożywcze. Odparł, że przynosimy je ze sklepu, np. wraz z cukierkami na wagę.
- Niepokojące informacje z granicy. Komunikat Straży Granicznej
- We Francji to już plaga. Wdzierają się wszędzie
- PGE wydała pilny komunikat
- Pilny komunikat dla mieszkańców Kielc
- Komunikat dla mieszkańców Dolnego Śląska
- Dokonałeś w domu drobnego remontu? Ruszyły kontrole, licz się z wysoką karą
- Kosiniak-Kamysz zabiera głos ws. współpracy z Karolem Nawrockim
- Nowy komunikat IMGW. Oto co nas czeka
- "Wygasimy światła Warszawy". Komunikat dla mieszkańców stolicy
"Są bardzo łakome, zżerają wszystko"
"Cukierki są eksponowane do sprzedaży w dużych, kartonowych pudłach, których zawartość jest uzupełniana z dnia na dzień."– wyjaśnił. I dodał, że to oznacza, "iż na stare, coraz starsze cukierki dosypywane są nowe. Te stare mogą mieć nawet wiele miesięcy".
Uczony podkreślił, że "mole spożywcze są bardzo łakome, zżerają wszystko, nie tylko produkty zbożowe, ale także zioła, herbatę, bakalie, a jeśli w cukierkach są orzechy, to one po prostu wariują ze szczęścia".
"A my te pyszności przynosimy do domu, dlatego w ponad 90 proc. pomieszczeń kuchennych czy spiżarni mole spożywcze są nieproszonymi gośćmi" – zaznaczył prof. Stanisław Ignatowicz.
"Papieros tak obrzydliwy, że nie sposób go wypalić"
Badacz objaśnił także, że najmniejszy z moli spożywczych, mklik próchniczek, preferuje z kolei takie produkty jak zioła, herbata, generalnie suszona roślinność, z wyrobami tytoniowymi włącznie.
"To on sprawia, że w paczce może się trafić papieros tak obrzydliwy, że nie sposób go wypalić" - wskazał. I dodał, że "ów próchniczek, obok świdrzyka cygarowca, jest wrogiem nr 1 koncernów tytoniowych, które zwalczają je wszelkimi sposobami".