Rewolucja w szkolnych stołówkach. Nowe rozporządzenie wprowadza "planetarną dietę ekologiczną"

"Jest to elastyczna dieta bogata w rośliny, która ma umożliwić wyżywienie globalnej populacji do 2050 roku bez poważnych szkód dla środowiska" – podkreślają autorzy raportu EAT-Lancet. Taki model żywienia, tzw. dietę planetarną, promuje nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, które wejdzie w życie 1 września 2026 roku.
Stołówka Rewolucja w szkolnych stołówkach. Nowe rozporządzenie wprowadza
Stołówka / pixabay zdj. ilustr.

Co musisz wiedzieć:

  • Od 2026 r. szkoły będą wprowadzały więcej dań roślinnych
  • Mięso zostanie ograniczone w stołówkach
  • Nowe przepisy budzą sprzeciw branży mięsnej

 

Nowe przepisy: mniej mięsa, mniej cukru, więcej warzyw

Ministerstwo Zdrowia przygotowało rozporządzenie, które od 1 września 2026 roku ma zmienić zasady żywienia w szkołach i przedszkolach.

Dokument określa wymagania dla stołówek oraz sklepików szkolnych, wprowadzając ograniczenia dla produktów wysokotłuszczowych, mocno słodzonych i solonych. Zakazana będzie także sprzedaż kawy.

Nowe regulacje mają na celu poprawę jakości żywienia i zdrowia dzieci. W każdym posiłku ma znaleźć się owoc lub warzywo, a co najmniej raz w tygodniu – ryba lub potrawa ze strączków. Dopuszcza się również zastępowanie mleka napojami roślinnymi.

 

Dieta planetarna w szkolnym menu

Projekt rozporządzenia odwołuje się do koncepcji diety planetarnej opracowanej przez Komisję EAT-Lancet. Ma ona łączyć troskę o zdrowie z ochroną środowiska.

Ministerstwo chce, by dzieci uczyły się zrównoważonych nawyków żywieniowych poprzez większy udział dań roślinnych.

Resort zdrowia zaznacza, że przynajmniej raz w tygodniu w szkolnym jadłospisie ma pojawić się pełnowartościowy posiłek roślinny oparty na strączkach.

 

Branża mięsna: „To nie mięso jest problemem”

Zmiany wywołały ostry sprzeciw w branży mięsnej. Producenci mięsa twierdzą, że resort zdrowia skupia się nie na tym, co powinien.

Zamiast skupiać się na ograniczaniu spożycia produktów mięsnych, zachęcamy do skoncentrowania się na rzeczywistych problemach zdrowotnych młodego pokolenia, takich jak nadmierna konsumpcja wśród młodzieży produktów z wysoką zawartością soli, a także cukrów przekraczających podane w rozporządzeniu limity

– napisano w stanowisku branży skierowanym do Ministerstwa Zdrowia.

 

Branża roślinna: przepisy z lukami

Również przedstawiciele sektora roślinnego zwracają uwagę na nieścisłości w projekcie. Ich zdaniem wciąż brakuje precyzyjnych zasad dotyczących potraw ze strączków, a szkoły mają obowiązek podawania mięsa dwa razy w tygodniu.

Maciej Otrębski, Head of Development RoślinnieJemy, mówi:

Patrząc na to, jak wygląda żywienie w szkołach obecnie, produktów mięsnych na talerzach dzieci nie brakuje, w trosce o zdrowie powinniśmy zadbać o to, żeby pojawiło się na nich więcej warzyw i strączków.

 

Dzieci jedzą za mało warzyw

Z badań Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego wynika, że ponad 60 proc. dzieci w wieku 9 lat nie je warzyw codziennie, a 70–80 proc. spożywa rośliny strączkowe rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale. Eksperci alarmują, że poprawa diety dzieci wymaga nie tylko zmian w przepisach, ale też edukacji.

Politycy o zmianach: emocje i podziały

Podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci pojawiły się różne opinie, poseł Alicja Łepkowska-Gołaś (PO) podkreśliła znaczenie edukacji zdrowotnej, a Marek Wójcik ze Związku Miast Polskich zaznaczył:

Chcemy te rozwiązania wprowadzać, bo są słuszne, ale rozmawiajmy wspólnie o tym, że musimy mieć na to środki. Trzeba będzie wyposażyć kuchnie, zatrudnić dodatkowe osoby, a w małych szkołach często brakuje odpowiednich pomieszczeń.

Samorządy już działają

Niektóre miasta wprowadzają zmiany niezależnie od nowych przepisów. Wrocław prowadzi miejską farmę, która dostarcza warzywa do żłobków i szkół, a pilotażowe programy zwiększają udział dań wegetariańskich w stołówkach. Podobne działania podejmuje Łódź.

Ministerstwo Rolnictwa planuje certyfikację ekologiczną żywności w szkołach i szpitalach. Rządowe projekty mają też zagwarantować ciepły posiłek dla każdego ucznia – niezależnie od sytuacji materialnej rodziny.

Kierunek: zdrowiej i bardziej świadomie

Nowe przepisy mają poprawić jakość żywienia dzieci, promując ideę diety planetarnej. Choć budzą kontrowersje wśród branż, polityków i ekspertów, wskazują kierunek zmian w stronę zdrowszych i bardziej zrównoważonych nawyków.

 


 

POLECANE
Koniec z 800 plus i dodatkowymi emeryturami? Zaskakująca propozycja w Sejmie Wiadomości
Koniec z 800 plus i dodatkowymi emeryturami? Zaskakująca propozycja w Sejmie

Do Sejmu trafiła petycja zakładająca likwidację podatku dochodowego od osób fizycznych. W zamian autorzy chcą zrezygnować z programów 800 plus, 13. i 14. emerytury oraz z ulg podatkowych. Celem ma być uproszczenie systemu i pozostawienie większych pieniędzy w kieszeniach pracujących.

Senatorowie USA walczą z „Frankensteinem” - zabójczy opioid zalewa Amerykę z ostatniej chwili
Senatorowie USA walczą z „Frankensteinem” - zabójczy opioid zalewa Amerykę

Trzej senatorowie Partii Republikańskiej przedłożyli skoordynowany zestaw przepisów mających na celu rozprawienie się z nitazenami — klasą syntetycznych opioidów, które są mało znane opinii publicznej, ale coraz częściej postrzegane przez organy ścigania i urzędników służby zdrowia jako potencjalnie kolejny kryzys na poziomie fentanylu – poinformowała stacja Fox News.

Orban stanął w obronie Ziobry. „Polski rząd próbuje go aresztować, a Bruksela milczy” z ostatniej chwili
Orban stanął w obronie Ziobry. „Polski rząd próbuje go aresztować, a Bruksela milczy”

Były minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro spotkał się w Budapeszcie z premierem Węgier Viktorem Orbanem. Węgierski przywódca publicznie stanął w jego obronie, krytykując działania polskiego rządu. „Polski rząd próbuje go aresztować. Wszystko to w sercu Europy, podczas gdy Bruksela milczy” – napisał Orban w mediach społecznościowych.

Przerwy w dostawach prądu. Ważny komunikat dla mieszkańców Małopolski z ostatniej chwili
Przerwy w dostawach prądu. Ważny komunikat dla mieszkańców Małopolski

Operator sieci Tauron Dystrybucja poinformował o planowanych przerwach w dostawie energii elektrycznej w województwie małopolskim. Wyłączenia obejmą w najbliższych dniach m.in. Kraków, powiat krakowski, tarnowski, nowosądecki oraz oświęcimski.

Sukces organizacji rolniczych. Europosłowie mówią „nie propozycjom KE ws. WPR z ostatniej chwili
Sukces organizacji rolniczych. Europosłowie mówią „nie" propozycjom KE ws. WPR

„Przywódcy czterech centralnych grup politycznych w Parlamencie Europejskim (EPP, S&D, Renew Europe i Zieloni) wysłali list do przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen, w którym wyraźnie skrytykowali jej niezwykle kontrowersyjną propozycję dotyczącą krajowych i regionalnych planów partnerstwa (NRPP)” - poinformowały Copa-Cogeca w specjalnie wydanym komunikacie.

13-latek zamordował brata? Dramat w Woli Osowińskiej pilne
13-latek zamordował brata? Dramat w Woli Osowińskiej

W niewielkiej miejscowości na Lubelszczyźnie doszło do tragedii. Nie żyje 17-letni chłopak, ugodzony nożem. Policja zatrzymała jego 13-letniego brata, który – według nieoficjalnych informacji – miał przyznać się do zadania ciosów.

Transformacja polskiego sektora ciepłowniczego do 2050 r. może pochłonąć 466 mld zł z ostatniej chwili
Transformacja polskiego sektora ciepłowniczego do 2050 r. może pochłonąć 466 mld zł

Transformacja polskiego sektora ciepłowniczego do 2050 r. może pochłonąć 466 mld zł - wyliczyło Polskie Towarzystwo Energetyki Cieplnej (PTEC). Towarzystwo przekazało KE swoje stanowisko, w którym domaga się spójnych regulacji, które pozwolą zachować konkurencyjność branży.

Koniec niemieckiego snu o wodorze? tylko u nas
Koniec niemieckiego snu o wodorze?

Niemiecki sen o zielonej energii rozpada się szybciej, niż ktokolwiek przypuszczał. Federalny Trybunał Obrachunkowy ostrzega: miliardy euro wydane na wodór mogą pójść na marne, a cały projekt Energiewende – stanąć pod znakiem zapytania.

Zamordował żonę i dwie córki. Wyrok uchylono, bo orzekał neosędzia z ostatniej chwili
Zamordował żonę i dwie córki. Wyrok uchylono, bo orzekał "neosędzia"

Sąd Apelacyjny w Poznaniu uchylił wyrok dożywotniego więzienia dla Serhija T., skazanego za zabójstwo żony i dwóch córek.

Poseł PiS: Współpraca z Konfederacją możliwa, jeśli Mentzen zmieni podejście z ostatniej chwili
Poseł PiS: Współpraca z Konfederacją możliwa, jeśli Mentzen zmieni podejście

Poseł Andrzej Śliwka w rozmowie z Radiem Plus zasugerował, że współpraca między PiS a Konfederacją jest możliwa, jeśli lider Konfederacji Sławomir Mentzen zmieni swoje podejście.

REKLAMA

Rewolucja w szkolnych stołówkach. Nowe rozporządzenie wprowadza "planetarną dietę ekologiczną"

"Jest to elastyczna dieta bogata w rośliny, która ma umożliwić wyżywienie globalnej populacji do 2050 roku bez poważnych szkód dla środowiska" – podkreślają autorzy raportu EAT-Lancet. Taki model żywienia, tzw. dietę planetarną, promuje nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, które wejdzie w życie 1 września 2026 roku.
Stołówka Rewolucja w szkolnych stołówkach. Nowe rozporządzenie wprowadza
Stołówka / pixabay zdj. ilustr.

Co musisz wiedzieć:

  • Od 2026 r. szkoły będą wprowadzały więcej dań roślinnych
  • Mięso zostanie ograniczone w stołówkach
  • Nowe przepisy budzą sprzeciw branży mięsnej

 

Nowe przepisy: mniej mięsa, mniej cukru, więcej warzyw

Ministerstwo Zdrowia przygotowało rozporządzenie, które od 1 września 2026 roku ma zmienić zasady żywienia w szkołach i przedszkolach.

Dokument określa wymagania dla stołówek oraz sklepików szkolnych, wprowadzając ograniczenia dla produktów wysokotłuszczowych, mocno słodzonych i solonych. Zakazana będzie także sprzedaż kawy.

Nowe regulacje mają na celu poprawę jakości żywienia i zdrowia dzieci. W każdym posiłku ma znaleźć się owoc lub warzywo, a co najmniej raz w tygodniu – ryba lub potrawa ze strączków. Dopuszcza się również zastępowanie mleka napojami roślinnymi.

 

Dieta planetarna w szkolnym menu

Projekt rozporządzenia odwołuje się do koncepcji diety planetarnej opracowanej przez Komisję EAT-Lancet. Ma ona łączyć troskę o zdrowie z ochroną środowiska.

Ministerstwo chce, by dzieci uczyły się zrównoważonych nawyków żywieniowych poprzez większy udział dań roślinnych.

Resort zdrowia zaznacza, że przynajmniej raz w tygodniu w szkolnym jadłospisie ma pojawić się pełnowartościowy posiłek roślinny oparty na strączkach.

 

Branża mięsna: „To nie mięso jest problemem”

Zmiany wywołały ostry sprzeciw w branży mięsnej. Producenci mięsa twierdzą, że resort zdrowia skupia się nie na tym, co powinien.

Zamiast skupiać się na ograniczaniu spożycia produktów mięsnych, zachęcamy do skoncentrowania się na rzeczywistych problemach zdrowotnych młodego pokolenia, takich jak nadmierna konsumpcja wśród młodzieży produktów z wysoką zawartością soli, a także cukrów przekraczających podane w rozporządzeniu limity

– napisano w stanowisku branży skierowanym do Ministerstwa Zdrowia.

 

Branża roślinna: przepisy z lukami

Również przedstawiciele sektora roślinnego zwracają uwagę na nieścisłości w projekcie. Ich zdaniem wciąż brakuje precyzyjnych zasad dotyczących potraw ze strączków, a szkoły mają obowiązek podawania mięsa dwa razy w tygodniu.

Maciej Otrębski, Head of Development RoślinnieJemy, mówi:

Patrząc na to, jak wygląda żywienie w szkołach obecnie, produktów mięsnych na talerzach dzieci nie brakuje, w trosce o zdrowie powinniśmy zadbać o to, żeby pojawiło się na nich więcej warzyw i strączków.

 

Dzieci jedzą za mało warzyw

Z badań Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego wynika, że ponad 60 proc. dzieci w wieku 9 lat nie je warzyw codziennie, a 70–80 proc. spożywa rośliny strączkowe rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale. Eksperci alarmują, że poprawa diety dzieci wymaga nie tylko zmian w przepisach, ale też edukacji.

Politycy o zmianach: emocje i podziały

Podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci pojawiły się różne opinie, poseł Alicja Łepkowska-Gołaś (PO) podkreśliła znaczenie edukacji zdrowotnej, a Marek Wójcik ze Związku Miast Polskich zaznaczył:

Chcemy te rozwiązania wprowadzać, bo są słuszne, ale rozmawiajmy wspólnie o tym, że musimy mieć na to środki. Trzeba będzie wyposażyć kuchnie, zatrudnić dodatkowe osoby, a w małych szkołach często brakuje odpowiednich pomieszczeń.

Samorządy już działają

Niektóre miasta wprowadzają zmiany niezależnie od nowych przepisów. Wrocław prowadzi miejską farmę, która dostarcza warzywa do żłobków i szkół, a pilotażowe programy zwiększają udział dań wegetariańskich w stołówkach. Podobne działania podejmuje Łódź.

Ministerstwo Rolnictwa planuje certyfikację ekologiczną żywności w szkołach i szpitalach. Rządowe projekty mają też zagwarantować ciepły posiłek dla każdego ucznia – niezależnie od sytuacji materialnej rodziny.

Kierunek: zdrowiej i bardziej świadomie

Nowe przepisy mają poprawić jakość żywienia dzieci, promując ideę diety planetarnej. Choć budzą kontrowersje wśród branż, polityków i ekspertów, wskazują kierunek zmian w stronę zdrowszych i bardziej zrównoważonych nawyków.

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe