Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 

 

POLECANE
Zignorował zimowe warunki w Tatrach. Skończyło się groźnym upadkiem Wiadomości
Zignorował zimowe warunki w Tatrach. Skończyło się groźnym upadkiem

Turysta, który wybrał się w Tatry bez zimowego wyposażenia, przeżył wyjątkowo groźny wypadek. Na zboczach Małego Giewontu spadł ze szlaku na odcinku „Żleb z Progiem”, pokonując w dół ponad 100 metrów. Jak poinformowało Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, mężczyzna doznał obrażeń, ale jego stan nie okazał się tragiczny.

Ewakuacja pociągu Przemyśl–Kijów. Składem jechało blisko 500 pasażerów z ostatniej chwili
Ewakuacja pociągu Przemyśl–Kijów. Składem jechało blisko 500 pasażerów

Ok. 480 osób ewakuowano z pociągu relacji Przemyśl-Kijów po tym, jak służby dowiedziały się o potencjalnym zagrożeniu dla pasażerów. W pociągu nie znaleziono żadnych niebezpiecznych przedmiotów - podała policja, która wcześniej otrzymała zgłoszenie o możliwym podejrzanym pakunku na pokładzie.

Niemiecki przemysł z ulgami w zakresie cen energii i emisji CO2? gorące
Niemiecki przemysł z ulgami w zakresie cen energii i emisji CO2?

Jak podała na platformie X ekspert ds. Niemiec Aleksandra Fedorska powołując się na portal Table.Media, federalna minister gospodarki Katherina Reiche zapowiedziała niemieckiemu przemysłowi chemicznemu ulgi w zakresie cen energii elektrycznej i certyfikatów emisji CO₂. Niemcy chcą uzyskać zgodę Komisji Europejskiej na te rozwiązania.

Nowy pasożyt odkryty w Polsce. Naukowcy alarmują Wiadomości
Nowy pasożyt odkryty w Polsce. Naukowcy alarmują

Szop pracz, który coraz częściej pojawia się w Polsce, może stanowić większe zagrożenie dla przyrody, niż dotąd sądzono. Naukowcy odkryli u tego gatunku nowego pasożyta, który wcześniej nie był znany w Europie.

Władze Białorusi uwolniły 123 więźniów politycznych. Na liście jest obywatel Polski z ostatniej chwili
Władze Białorusi uwolniły 123 więźniów politycznych. Na liście jest obywatel Polski

Białoruskie władze uwolniły 123 więźniów politycznych – podało w sobotę Centrum Obrony Praw Człowieka „Wiasna”. Wśród tych osób znalazł się obywatel Polski Roman Gałuza, laureat Pokojowej Nagrody Nobla Aleś Bialacki, czy opozycjonistka Maryja Kalesnikawa.

Ja po prostu nie nadążam. Uczestniczka TzG przerwała milczenie Wiadomości
"Ja po prostu nie nadążam". Uczestniczka "TzG" przerwała milczenie

Barbara Bursztynowicz, znana widzom z serialu „Klan”, zdecydowała się na udział w popularnym programie tanecznym, choć - jak dziś przyznaje - od początku towarzyszyły jej duże obawy. Aktorka pożegnała się z show w ósmym odcinku, a po czasie szczerze opowiedziała o emocjach, jakie przeżywała za kulisami.

Dantejskie sceny w Grecji. Rolnicze protesty sparaliżowały kraj wideo
Dantejskie sceny w Grecji. Rolnicze protesty sparaliżowały kraj

Powywracane policyjne samochody, bitwa uliczna z użyciem gazu, zablokowane drogi i dojazd do portu Wolos – tak wyglądały rolnicze protesty w Grecji.

„Najgorszy rząd od dekad”. Beata Szydło ostro podsumowuje 2 lata koalicji 13 grudnia z ostatniej chwili
„Najgorszy rząd od dekad”. Beata Szydło ostro podsumowuje 2 lata koalicji 13 grudnia

Ostatnie dwa lata to gigantyczne straty dla Polski i Polaków. To niszczenie szans rozwojowych. To po prostu dramat dla Polski – pisze na platformie X była premier Beata Szydło. Dziś mijają dwa lata od powołania gabinetu Donalda Tuska składającego się z czterech koalicyjnych ugrupowań: KO, PSL, Polski 2050 i Nowej Lewicy.

Żałoba w świecie filmu. Nie żyje znany aktor Wiadomości
Żałoba w świecie filmu. Nie żyje znany aktor

Peter Greene, amerykański aktor znany z ról złoczyńców i przestępców, w tym Zeda w filmie „Pulp Fiction”, zmarł w swoim domu w Nowym Jorku w wieku 60 lat - przekazała w sobotę stacja NBC, powołując się na menedżera artysty. Przyczyny śmierci nie ujawniono.

PiS przedstawił projekt systemu zmiany służby zdrowia z ostatniej chwili
PiS przedstawił projekt systemu zmiany służby zdrowia

Prezes PiS Jarosław Kaczyński ogłosił, że partia stworzyła projekt systemu zmiany służby zdrowia. W proponowanej reformie są m.in. odwrócenie piramidy świadczeń zdrowotnych, oddzielenie pracy w publicznej i prywatnej ochronie zdrowia czy ujednolicenie organu założycielskiego szpitali.

REKLAMA

Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 


 

Polecane