Dania z parowaru - sposób na zdrowe odżywianie

Gotowanie na parze to duża oszczędność czasu, a przy tym pyszne i pełne witamin posiłki.
 Dania z parowaru - sposób na zdrowe odżywianie
/ grafika: Adobe Stock

Artykuł sponsorowany

W świecie pełnym chemii, przetworzonych produktów i konserwantów coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Jest to szczególnie ważne w czasie pandemii, kiedy silny organizm jest podstawą do walki o zdrowie. Ruch na świeżym powietrzu oraz wartościowa dieta powinny być elementami codzienności każdego człowieka. W prawidłowym odżywianiu pomoże Ci parowar, w którym szybko przygotujesz smaczne i zdrowe dania.

Dlaczego warto gotować w parowarze?

Podczas przyrządzania posiłków dobrze jest unikać nadmiaru tłuszczu i starać się zachować maksymalną ilość witamin oraz składników odżywczych. Nie zaleca się smażenia ani częstego spożywania dań grillowanych. Gotowanie w wodzie natomiast sprawia, że wiele wartościowych składników zostaje utraconych. Niektóre witaminy rozpuszczają się w wodzie. Dodatkowo warzywa tracą estetyczny wygląd i smak.

Parowar jest urządzeniem, które pozwala na przygotowywanie potraw z zachowaniem o 50% więcej wartości odżywczych i witamin, niż w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie. Nie ma tu potrzeby stosowania tłuszczu ani soli. Dania są dietetyczne i lekkostrawne. Zachowują piękne, naturalne kolory, zapach oraz niepowtarzalny smak.

Dodatkową zaletą gotowania w parowarze jest oszczędność czasu. Zdrowe odżywianie wcale nie musi wymagać dużego zaangażowania. Kupując parowar piętrowy, możesz jednocześnie gotować w nim ziemniaki lub kaszę, mięso oraz warzywa. Przygotowanie pełnowartościowego obiadu nie wymaga od Ciebie większej uwagi, nic nie wykipi, nie przypali się.

Gotowanie na parze szczególnie mocno polecane osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, kobietom w ciąży, małym dzieciom i seniorom.

Dania z parowaru

Łosoś wyłożony plastrami cytryny z dodatkiem świeżych ziół, do tego ryż i ulubione warzywa, to bardzo szybki sposób na obiad. 

Z ciekawszych pomysłów warto wypróbować pulpeciki, pierogi, drobiowe gołąbki, pierś z kurczaka nadziewana papryką, lasagne ze szpinakiem, a nawet pączki, czy babeczki.

Jeśli nie masz jeszcze parowaru, sprawdź ofertę na morele.net https://morele.net/kategoria/kombiwary-i-parowary-299/ i wybierz model dostosowany do Twoich potrzeb.


 

POLECANE
Kibice Widzewa zwrócili się do Trzaskowskiego. Wymowny transparent gorące
Kibice Widzewa zwrócili się do Trzaskowskiego. Wymowny transparent

W sobotę Widzew Łódź uległ na własnym stadionie Motorowi Lublin 1:2. Największe emocje wzbudził jednak wymowny transparent kibiców: "Każdy głos na Rafała od normalnej Polski nas oddala".

Nawet Wielkiej Soboty TVP w likwidacji nie przepuści. Kurski nie przebierał w słowach gorące
"Nawet Wielkiej Soboty TVP w likwidacji nie przepuści". Kurski nie przebierał w słowach

Jacek Kurski oskarża neo-TVP Info o manipulację i przypisywanie mu nieprawdziwych cytatów. To odpowiedź na słowa dziennikarza RMF24 Krzysztofa Berendy.

Komunikat dla mieszkańców Lublina z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców Lublina

Z powodu awarii urządzeń sterowania ruchem kolejowym nieprzejezdna jest stacja Lublin – poinformowały w sobotę po południu PKP PLK. Niektóre pociągi mają około dwóch godzin opóźnienia.

Tragedia w Warszawie. Motocyklista wjechał w ludzi z ostatniej chwili
Tragedia w Warszawie. Motocyklista wjechał w ludzi

W sobotę w Marysinie Wawerskim na ul. Korkowej motocyklista potrącił dwie osoby przechodzące przez jezdnię. W wyniku zdarzenia zmarł pieszy. Motocyklista i piesza trafili do szpitala. Ulica jest zablokowana. Autobusy linii 115 i 173 jeżdżą objazdami.

Gratka dla miłośników seriali. Hit lat 90. powraca Wiadomości
Gratka dla miłośników seriali. Hit lat 90. powraca

Ta wiadomość to prawdziwa gratka dla fanów seriali. Już niedługo hit lat 90. wróci na ekrany.

Czekaliście? Paluszki Beskidzkie wróciły gorące
Czekaliście? Paluszki Beskidzkie wróciły

Serowo-cebulowe Paluszki Beskidzkie wróciły po pożarze zakładu Aksam. Kultowa przekąska znów jest dostępna.

GIS wydał nowy komunikat. Na ten produkt trzeba uważać Wiadomości
GIS wydał nowy komunikat. Na ten produkt trzeba uważać

Nowy komunikat GIS. Na ten produkt konsumenci powinni uważać.

Wiceprezydent USA  w Watykanie. Symboliczna wizyta w trudnym czasie polityka
Wiceprezydent USA w Watykanie. Symboliczna wizyta w trudnym czasie

Wojny i napięcia na świecie oraz kwestie dotyczące migracji - to niektóre tematy rozmowy wiceprezydenta USA J.D. Vance'a z sekretarzem stanu Stolicy Apostolskiej kardynałem Pietro Parolinem w sobotę w Watykanie. O spotkaniu poinformowało watykańskie biuro prasowe.

Putin ogłosił wielkanocny rozejm w wojnie z Ukrainą z ostatniej chwili
Putin ogłosił wielkanocny rozejm w wojnie z Ukrainą

Władimir Putin ogłosił rozejm wielkanocny — poinformowała rosyjska agencja informacyjna TASS. Ma obowiązywać od godz. 19 czasu polskiego.

Tatry przeżywają oblężenie. Korki do Morskiego Oka gorące
Tatry przeżywają oblężenie. Korki do Morskiego Oka

Jak poinformował Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej, frekwencja turystyczna w Zakopanem zaskakuje – mimo że święta wielkanocne tradycyjnie nie cieszyły się tu dużym zainteresowaniem.

REKLAMA

Dania z parowaru - sposób na zdrowe odżywianie

Gotowanie na parze to duża oszczędność czasu, a przy tym pyszne i pełne witamin posiłki.
 Dania z parowaru - sposób na zdrowe odżywianie
/ grafika: Adobe Stock

Artykuł sponsorowany

W świecie pełnym chemii, przetworzonych produktów i konserwantów coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Jest to szczególnie ważne w czasie pandemii, kiedy silny organizm jest podstawą do walki o zdrowie. Ruch na świeżym powietrzu oraz wartościowa dieta powinny być elementami codzienności każdego człowieka. W prawidłowym odżywianiu pomoże Ci parowar, w którym szybko przygotujesz smaczne i zdrowe dania.

Dlaczego warto gotować w parowarze?

Podczas przyrządzania posiłków dobrze jest unikać nadmiaru tłuszczu i starać się zachować maksymalną ilość witamin oraz składników odżywczych. Nie zaleca się smażenia ani częstego spożywania dań grillowanych. Gotowanie w wodzie natomiast sprawia, że wiele wartościowych składników zostaje utraconych. Niektóre witaminy rozpuszczają się w wodzie. Dodatkowo warzywa tracą estetyczny wygląd i smak.

Parowar jest urządzeniem, które pozwala na przygotowywanie potraw z zachowaniem o 50% więcej wartości odżywczych i witamin, niż w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie. Nie ma tu potrzeby stosowania tłuszczu ani soli. Dania są dietetyczne i lekkostrawne. Zachowują piękne, naturalne kolory, zapach oraz niepowtarzalny smak.

Dodatkową zaletą gotowania w parowarze jest oszczędność czasu. Zdrowe odżywianie wcale nie musi wymagać dużego zaangażowania. Kupując parowar piętrowy, możesz jednocześnie gotować w nim ziemniaki lub kaszę, mięso oraz warzywa. Przygotowanie pełnowartościowego obiadu nie wymaga od Ciebie większej uwagi, nic nie wykipi, nie przypali się.

Gotowanie na parze szczególnie mocno polecane osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, kobietom w ciąży, małym dzieciom i seniorom.

Dania z parowaru

Łosoś wyłożony plastrami cytryny z dodatkiem świeżych ziół, do tego ryż i ulubione warzywa, to bardzo szybki sposób na obiad. 

Z ciekawszych pomysłów warto wypróbować pulpeciki, pierogi, drobiowe gołąbki, pierś z kurczaka nadziewana papryką, lasagne ze szpinakiem, a nawet pączki, czy babeczki.

Jeśli nie masz jeszcze parowaru, sprawdź ofertę na morele.net https://morele.net/kategoria/kombiwary-i-parowary-299/ i wybierz model dostosowany do Twoich potrzeb.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe